HomeNieuws Inspectation en CQM zorgen voor veilige en efficiënte inspectie van het spoor

Inspectation en CQM zorgen voor veilige en efficiënte inspectie van het spoor

Actueel

Inspectation en CQM zijn door programmamakers van RTLZ gevraagd mee te werken aan een uitzending van Doe Maar Duurzaam, een informatief programma over diverse ontwikkelingen en innovaties binnen de duurzaamheidsbranche. Aanleiding was het winnen van de Nederlandse Data Science Prijs door CQM. De case, dat ging over Machine Learning en automatische beeldherkenning, is vervolgens gepresenteerd aan Inspectation (Slimme beeldherkenning maakt spoorinspectie vijf keer efficiënter). Eind november hebben we samen met CQM met veel plezier meegewerkt aan de opnames. Nu staat de uitzending met thema Smart Industry voor de deur: zondag 28 januari om 17.00 uur – Doe Maar Duurzaam, RTLZ.

Data Science op het spoor

Nederland heeft het drukst bereden spoornet van Europa. Gemiddeld maken reizigers elke dag 1,1 miljoen treinreizen – in totaal 152 miljoen kilometers. Alle goederen legden met elkaar 6 miljoen kilometer af. Het is dan ook van groot belang dat hier met alle zorgvuldigheid mee omgegaan wordt. Hoe door middel van het toepassen van Data Science het gebruik van het spoor geoptimaliseerd kan worden laat Arjen Vestjens, managing partner van CQM, in deze uitzending zien. Tevens vertelt Maarten van den Outenaar, manager 3D bij Inspectation, op welke manier het gebruik van Data Science bijdraagt aan het veiliger maken van het spoor.

Deep Learning

Data Science is de term voor het winnen van kennis uit data en het ondersteunen van beslissingen. Een van de technieken uit Data Science is Deep Learning. Het gaat om de inzet van slimme algoritmes die je traint in het ontdekken van patronen, en op deze manier waardevolle informatie te vinden in grote hoeveelheden gegevens. Met het zelflerend systeem worden mogelijke defecten op het spoor automatisch gedetecteerd. CQM heeft op deze manier een beeldapplicatie voor de inspectie van treinrails intelligent gemaakt. Naast efficiency levert dit een betere staat van onderhoud op en dus meer veiligheid en beschikbaarheid van het spoor. Bovendien: een algoritme knippert niet met de ogen.

Recente toepassingen van Deep Learning in gebieden als beeldherkenning en tekstanalyse, hebben aangetoond vergelijkbaar of zelfs beter te presteren dan het menselijk brein.

Zondag 28 januari om 17.00 uur te zien in Doe maar Duurzaam bij RTL Z

Alles over Data Science in het Nederlandse spoornet is zondag 28 januari te zien in de uitzending Smart Industry van Doe Maar Duurzaam; een informatief programma over diverse ontwikkelingen en innovaties binnen de duurzaamheidsbranche. Dit kan variëren van Energie tot Duurzaam Ondernemen en van Milieu tot Bouw. Doe Maar Duurzaam is het totaalplaatje van verschillende duurzaamheidsaspecten om mensen bewust te maken van de duurzame mogelijkheden binnen ieder aspect van het dagelijks leven.

+