HomeNieuws Nieuwe meetmethode ontwikkeld om bomen te meten met een laserstraal vanuit de lucht

Nieuwe meetmethode ontwikkeld om bomen te meten met een laserstraal vanuit de lucht

Actueel

Wat hebben de woorden: oud promovenda, Doctor of Philosophy en 3D specialist met elkaar gemeen? Het zijn allen titels van één en dezelfde persoon. Anahita Khosravipour heeft een nieuwe wijze bedacht om bomen te meten via een laserstraal vanuit de lucht. De methode voldoet aan alle verwachtingen, met als gevolg het behalen van haar Philosopher’s Degree (PhD). Niet alleen het team 3D scan bij Inspectation, maar het hele bedrijf is enorm trots op het behaalde succes van Anahita Khosravipour.

laserscan boom

De afgelopen jaren heeft Khosravipour onderzoek gedaan naar een andere aanpak om bomen te meten, om daar zoveel mogelijk gegevens over te verzamelen. Het doel was om een nieuw algoritme te ontwikkelen dat de nauwkeurigheid verbeterd wat betreft individuele boommetingen. Uit het onderzoek is een nieuwe methode ontwikkeld, namelijk het meten van bomen met een laserstraal vanuit een helikopter. De nieuwe wijze is nauwkeuriger en goedkoper dan bestaande methoden.

 

Anahita heeft de nieuwe meetmethode getest samen met een team onderzoekers. Met een helikopter, zo’n 300 meter boven de grond, hebben ze over een bos in de Franse Alpen gevlogen om de bomen te meten. De methode werkt zo: vanuit de lucht wordt er een laserscanner gericht op de aardbodem, waarbij het licht terugkaatst wanneer het objecten tegenkomt. Dat licht wordt geregistreerd middels speciale sensoren en zet het om tot bruikbare data. Er wordt een exact beeld gecreëerd van de tegengekomen objecten op de grond (zie afbeelding).

 

Khosravipour: ‘’Het was een uitdaging om ruis te elimineren. Dit heb ik opgelost door de bomen in denkbeeldige schijven op te delen en deze individueel te meten met de laserscan. Dat resulteerde in betere en meer constante informatie.’’

Zowel voor klimaatonderzoek als voor de bosbouw is het van belang om te weten hoeveel hout zich in een bos bevindt. Om dat te kunnen achterhalen moet de hoogte, omvang, vorm, positie, structuur en dichtheid vastgesteld worden. Voorheen ging het meten van bomen met satellieten of handmatig door letterlijk het bos in te gaan. Deze methodes zijn minder accuraat, tijdrovender en duurder.

 

De faculteit Geo-Informatiewetenschappen en Aardobservatie (ITC) van de Universiteit Twente heeft het diploma uitgereikt. Maarten van den Outenaar (manager 3D scan) overhandigde Anahita een stuk spoorrail ter aandenken, waarop de naam van de doctor en een boom in zijn gegraveerd, dat symbool staat voor het succesvolle onderzoek. Het algoritme dat Anahita Khosravipour heeft bedacht is vrij verkrijgbaar en door iedereen te gebruiken.

+