SSW ProRail - Inspectation
HomeProjecten Systeemsprong Wissels

Systeemsprong Wissels

Binnen het verbeterprogramma ‘Systeemsprong Wissels’ maakt ProRail gebruik van FlexMonitoring

Robuustere wissels

Systeemsprong wissels’ (SSW) is een meerjaren verbeterprogramma van ProRail waarbij het gaat om het ontwikkelen van gerichte maatregelen in het reduceren van wisselstoringen. Vanuit SSW zullen ongeveer 850 belangrijke wissels in Nederland (regio Amsterdam, Schiphol, regio Utrecht en corridors) op een hoger kwaliteitsniveau worden gebracht door het toepassen van integraal onderhoud op de wissels in combinatie met modificaties die de betreffende wissels robuuster moeten maken. Het programma SSW heeft als doel: “Het in 2 jaar robuuster maken van 850 wissels zodat het aantal storingen op deze wissels met minimaal 50% is afgenomen: De gemiddelde wissel dient in betrouwbaarheid en onderhoudbaarheid te verbeteren en tevens robuuster te worden in het functiebehoud van met name de primaire functie wisselen.”

 

Monitoring is naast ‘Find & Fix’ en systeemmodificatie een belangrijke pijler binnen SSW. Voor realtime monitoring maakt SSW gebruik van FlexMonitoring.

Doel

Het doel van FlexMonitoring is om 24/7 de realtime status- en toestandsgegevens van (kritische) componenten, zoals wissels, overwegen en treindetectie te verzamelen. De in de tijd verzamelde status- en toestandsgegevens geven zowel Storingsmonteurs als Maintenance Engineers en Systeemspecialisten veel meer inzicht in het gedrag van en de omgevingsinvloeden op de verschillende componenten, systemen en installaties. Hierdoor zijn storingsoorzaken veel sneller te herkennen, kunnen bepaalde storingen zelfs vroegtijdig worden gesignaleerd (en dus worden voorkomen) en kan er veel gerichter toestandsafhankelijk onderhoud worden gepleegd.

Resultaat

In opdracht van SSW zijn de volgende objecten opgenomen in FlexMonitoring:

 

Wissels:                      100 stuks

Wisselsecties:             100 stuks

Relaishuizen:               7 stuks

Relaiskasten:               46 stuks

 

In relaishuizen en relaiskasten zijn FlexMonitoring dataloggers geïnstalleerd die middels verschillende type sensoren continu data verzamelen. De verzamelde data wordt verwerkt door de Event Server Application (ESA) van FlexMonitoring, waarbij er wordt gezocht naar relevante afwijkingen met behulp van slimme algoritmes. Dit proces verloopt automatisch en resulteert in een meldingoverzicht voor de onderhoudsorganisatie. De dagelijkse bewaking van de meldingen en het opstellen van analyses, onderhoudsrapportages en storingsrapportages wordt gedaan vanuit het Monitoringscentrum van Inspectation in Utrecht. Daarnaast heeft de storingsdienst van de PCA 24/7 toegang tot FlexMonitoring via verschillende applicaties op tablet of laptop. Dankzij het geven van gerichte storingsinformatie aan de storingsdienst wordt veelal de functiehersteltijd verkort.

Feiten & cijfers

Meer weten over dit project?

Contact Noel Steentjes »
+